zaterdag 28 november 2009

Voorleeslesje



Voor didactische verkenning kregen we de opdracht om een voorleeslesje te doen in het lager onderwijs. Dit moest in de eerste en tweede graad. Ik heb mijn voorleeslesje in de Vrije Basisschool in Nieuwenhove gegeven in het 1ste en 3de leerjaar.

In het eerste leerjaar heb ik het Boekje ‘Kikker is Kikker’ van Max Velthuijs voorgelezen. Dit boekje gaat over het feit dat Kikker wil leren vliegen, wil leren koken, wil leren lezen,… Op het einde van het verhaal is Kikker heel erg verdrietig want hij zegt dat hij niets kan. Dan komt haas en zegt hij tegen Kikker dat hij wel veel dingen kan. Dat er niemand zo ver kan springen als Kikker en dat is waar denkt Kikker. Uiteindelijk is Kikker terug gelukkig want hij is de beste springer.
Deze fabel toont eigenlijk aan dat iedereen in iets goed is. Niet iedereen is in alles goed en je moet de mensen aanvaarden zoals ze zijn en niet om wat ze kunnen. Het is dus belangrijk dat je dat onthoudt.
Om dit aan de kinderen duidelijk te maken vroeg ik aan de kinderen wat ze goed konden en wat ze zeer graag deden. Ook mochten ze dan eens tonen en natuurlijk vonden de kinderen dit heel leuk.



In het derde leerjaar heb ik het boekje ‘Kikker en een heel bijzondere dag’, ook van Max Velthuijs voorgelezen. Dit boek gaat erover dat Haas tegen Kikker zegt dat het vandaag een heel bijzondere dag zal worden en Kikker begrijpt dit niet en vraagt aan al zijn vrienden wat Haas daar mee wil zeggen. Iedereen zegt dat het natuurlijk een heel bijzondere dag is, maar voor iedereen is dit anders. Daarna gaat Kikker naar het huis van Haas om aan hem te vragen wat er nu zo bijzonder is aan deze dag. Als hij daar toekomt ziet hij dat er een briefje aan de deur hangt en er staat op dat Haas weg is. Kikker denkt dat hij zonder hem naar een feestje is en droomt over dat feestje. Hij gaat verdrietig terug naar huis en dan ontdekt hij waarom het een bijzondere dag is. Zijn vrienden hebben voor hem een verrassingsfeestje georganiseerd. Speciaal voor hem, want Kikker is jarig. Dus uiteindelijk was het dan toch nog een bijzondere dag.

Ik heb de helft van mijn verhaal voorgelezen en daarna mochten de kinderen het einde van het verhaal proberen te tekenen. Zij vonden dit heel leuk en er waren er toch een paar die het juiste einde hadden geraden. Toen iedereen een pracht van een tekening had gemaakt heb ik het einde voorgelezen.
Ik vond het een leuke voormiddag en natuurlijk een ervaring rijker.
Wenst u nog meer informatie over Max Velthuijs. Klik dan hieronder.
MAX VELTHUIJS

woensdag 18 november 2009

Muzisch project

Op 5 en 6 oktober zijn wij met alle eerstejaarsstudenten uit Tielt, zowel die van het lager onderwijs als het kleuter onderwijs, naar het Antwerpse Malle geweest. In het kader van het vak ‘Muzische grondhouding’ werden we twee dagen ondergedompeld in allerlei creatieve technieken.

Van thuis uit was ik vertrokken naar het station, met mijn mysterieus potje natuur. Dat was trouwens onze eerst opdracht:’Breng een potje natuur mee naar de tweedaagse in Malle.’Na lang zoeken had ik toch een origineel potje gevonden, waar ik best tevreden mee was. Natuurlijk wist ik niet wat ik daar mee zou moeten doen.
Plots hoorde ik de trein aankomen en sprong er op, richting Antwerpen. Toen we daar aankwamen, stonden een paar lectoren op ons te wachten. Met de bus reden we richting Westmalle. Eenmaal daar, mochten we direct onze kamers verkennen en er alvast onze koffers plaatsen. Dit moest echter vlug gaan, want binnen de 10 minuten verwachtte men ons terug beneden. Daar begon dan onze creatieve tweedaagse.

Eerst kregen we in groepjes, allemaal aparte sessies, rond muzische grondhouding. Er waren vijf verschillende sessies: beeld, drama, muzisch taalgebruik, beweging en muziek. Zelf heb ik maar 3 van de 5 sessies gedaan, wat ik wel jammer vind. In deze verschillende sessies kregen we dan verschillende opdrachtjes te vervullen. Een voorbeeld, bij muzisch taalgebruik, draaide het vooral rond intonatie en hoe je een conversatie kan aangaan met maar 2 woorden. Na de 3 sessies en een avond met regen, was de dag voorbij en was het tijd om in ons bedje te kruipen.
De volgende dag werden we opnieuw verdeeld in andere groepjes en kregen we een groepsopdracht.
Om elkaar beter te leren kennen moesten we per letter van ons potje natuur, een kernwoord zoeken, die iets over jezelf zei. Mijn kernwoorden waren:

Helpen = ik help graag mensen in nood.
Olifant = dit is het lievelingsdier van mijn mama en zij betekent alles voor mij.
Nat = ik loop graag in de regen.
Ierland = ik zou daar graag eens op reis gaan.
Napoleon snoepjes = iets wat ik heel graag lust.
Geduldig = ik ben een heel geduldige persoon.
Mijn potje natuur was dus HONING.



Daarna kregen we de opdracht om rond 1 potje natuur een ‘toneelstukje’ te maken. Dit rond minstens 2 muzische domeinen.

Het was een heel leerrijke en aangename tweedaagse in het Antwerpse Malle

WELKOM

Welkom op mijn blog!

We kregen de opdracht om een blog te maken, zodat we dit later ook zouden kunnen gebruiken. De bedoeling van een blog is dat de ouders van de kleuters, alles kunnen volgen wat hun kleine spruit in de klas leerde.
Natuurlijk ben ik nog maar een studente en zal deze blog vooral bestaan uit wat ik beleef in mijn opleiding tot kleuterjuf. Voorbeelden hiervan zijn: een boekentip, mijn stagevoorbereidingen, de stage zelf,...
Veel leesplezier.

Met vriendelijke groeten
Elisa Vanhoecke